Ананасът е много популярен плод. Но мнозина избягват, защото подготовката е малко по-сложна поради необичайната купа. Но не е задължително! Ще ви покажем как да обелите и изядете ананас бързо.
Обелете ананаса, без да си порежете пръстите
Независимо дали в плодова салата, с кисело мляко или друго, ананасът има просто страхотен вкус. Единствено рязането не е забавление. Плодът е много едър, кожата е твърда и бодлива, а бялата дръжка в средата е негодна за консумация.
Ако не сте сигурни с ножа, бързо ще си порежете пръста. Други предпочитат да заложат направо на резачка за ананас. Но защо да го правим толкова сложно, когато може да бъде лесно?
В мрежата циркулира гениален трик, който прави беленето на ананас супер лесно. С този метод вече изобщо нямате нужда от нож!
Издърпайте шиповете и се насладете – може да бъде толкова лесно
Първо отделете дъното на плода. Сега просто хванете едно зъбче от черупката и го дръпнете надолу към стъблото в средата. Така автоматично получавате парчета с размер на хапка, без да се налага да режете. За да проработи необичайният метод обаче, ананасът трябва да е узрял. В противен случай пулпата се отделя много трудно.
Ананасът е толкова здравословен
Ананасът е не само вкусен, но и полезен. Плодът регулира кръвното налягане и има изключително положителен ефект върху храносмилателните органи и храносмилателния процес. Преди всичко тези хора, които страдат от високо кръвно налягане, се съветват да консумират ананас.
Друг положителен страничен ефект е стимулирането на изгарянето на мазнини. Това се извършва от различни ензими като бромелаин, пероксидаза или инвертаза. Със само 55 килокалории на 100 грама, тропическият плод е сравнително нискокалоричен продукт. Но съдържа всички по-здравословни хранителни вещества. Витамин А, витамин В, витамин С и калий са само някои от тях.
Специалистите по хранене препоръчват ананаса за пречистване и детоксикация. Благодарение на своите противовъзпалителни и антиконвулсивни ефекти, той е ценна част от тези диети.