Как да спрем разстройство

Как да спрем разстройство?

Оценете статията: post

Причините разстройството са различни: поглъщане на бактерии поради замърсена вода или храна, страдание от вирусен гастроентерит, причинен от норовирус или ротавирус, паразити, противоракови лекарства, някои антибиотици, хранителна непоносимост като лактоза или чревни проблеми и автоимунни заболявания като лактоза.

Какво трябва да ядете, когато имате разстройство? 

Предвид възпалението на чревната лигавица, типично за вирусен и бактериален гастроентерит, се препоръчва спазването на мека и стипчива диета.

Бял ориз, ябълково пюре или риба на пара са някои от храните, които можете да въведете отново в диетата си.

Стягаща диета: храни, които да ядете, ако имате разстройство

За да спрете разстройството, трябва да следвате стягаща диета, базирана на комбинация от храни, които предизвикват запек или стесняват тъканите. Целта на този хранителен план е да ви рехидратира и да възстанови минералите и течностите, които сте загубили поради гастроентерит.

Това са най -добрите храни при разстройството. Особено през първия ден трябва да започнете с меки храни:

-Горещи зърнени храни, като овесени ядки, сметана от пшеница или каша или оризова каша

-Банани

-Ябълково пюре

-Сварен бял ориз

-Печен картоф

-Препечен хляб

-Варен морков

-Бяла риба на пара

-Пиле или пуйка на скара

-Дюля

Какво не трябва да ядете, когато имате разстройство

Има храни които са забранени, ако имате разстройство, тъй като могат да влошат състоянието ви. Това са пикантни ястия, алкохолни и кофеинови напитки, млечни продукти, храни с високо съдържание на мазнини, такива, съдържащи фруктоза, сурови плодове или мазни меса.

Подготовката също е важна: при разтройство трябва да избягвате силно подправени и пържени храни , като избирате ястия на пара, печени или на скара, като избягвате масла и сосове.

Въпреки че фибрите са добри, тъй като помагат при чревния транзит, трябва да ги избягвате в дни на разстройство. Сред най -лошите храни за разстройство , лук и чесън, цитрусови плодове, сурови зеленчуци и зеленчуци, които причиняват газове, като карфиол или зеле също не се препоръчват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *