Как да се отървем от дървеници?

Оценете статията: post

Дървениците са разпространен проблем, с който се сблъскват много домове и градини. Тези насекоми могат да предизвикат сериозни щети на дървените конструкции и мебели, поради което е важно да знаем как да се отървем от тях. В този артикул ще ви представим ефективни методи за контрол и предотвратяване на дървеници. Ще ви научим как да идентифицирате проблема, как да го решите и как да предотвратите бъдещи инфестации. Следвайте насоките по-долу и се насладете на бездървенична среда в дома си.

1. Как да разпознаем дървеническа инфестация

Признаци на дървеническа инфестация

Ако подозирате, че имате проблем с дървениците, трябва да знаете как да разпознавате признаците на инфестацията. Тук са някои от основните признаци:

 • Дръвчиците или дупките в дървото: Появата на малки дупки в дървото е ясен знак за присъствието на дървеници. Те са обикновено с различни размери, в зависимост от вида на дървениците.
 • Дървеният прах: Ако забележите фин дървен прах около дупките в дървото, това може да бъде индикация за дървеническа инфестация. Това е следствие от разрушаването на дървото от дървениците.
 • Присъствие на крилца: Някои видове дървеници имат крилца и излизат от дупките през пролетта или лятото. Ако забележите такива насекоми около дървото или вътре в дома си, това може да е признак за проблем.

2. Подготовка за борба с дървениците

Подготовка на работното пространство

Преди да започнете да се борите с дървениците, трябва да подготвите работното пространство. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате:

 1. Изчистете областта около дървото: Премахнете всички растения, отломки и дървесни материали, които могат да бъдат убежище за дървениците.
 2. Защитете съседните повърхности: Защитете близките повърхности, които не искате да бъдат замърсени с препарати за борба с дървениците. Можете да използвате пластмасово фолио или покривки, за да ги покриете.
 3. Носете защитни средства: Преди да започнете работа с химикали или инсектициди, облечете защитни ръкавици, маска и защитни очила, за да се предпазите от евентуални вредни вещества.

3. Естествени методи за контрол на дървениците

Използване на естествени репеленти

Естествените методи за контрол на дървениците са безопасни и ефективни. Ето няколко естествени репелента, които можете да използвате:

 • Етерични масла: Маслата от лавандула, кедър и мента имат силно отблъскващо действие върху дървениците. Напръскайте няколко капки от тези масла около инфестацията или върху дървените повърхности.
 • Бял оцет: Смесетебял оцет с вода в равни части и използвайте този разтвор за обработка на дървените повърхности. Дървениците не са любители на киселинния вкус на оцета и ще се отдалечат.
 • Цитрусови кори: Поставете нарязани на ситно цитрусови кори около засегнатите области или ги настъпете леко, за да освободят естествените си масла. Ароматът от цитрусовите кори отблъсква дървениците.

4. Химически методи за контрол на дървениците

Използване на инсектициди

Ако имате сериозен проблем с дървениците, може да се наложи да използвате химически инсектициди. Ето няколко препарата, които можете да използвате:

 • Пиретроиди: Това са синтетични инсектициди, които са ефективни срещу дървениците. Следвайте инструкциите на опаковката и нанесете препарата върху засегнатите дървени повърхности.
 • Боратни препарати: Тези препарати са предназначени за защита на дървото от дървениците. Можете да нанесете боратния препарат върху дървените повърхности или да го прилагате като препарат за обработка на дървесни материали.

5. Предотвратяване на бъдещи инфестации с дървеници

Практики за предотвратяване на дървенически инфестации

Най-добрият начин да се справите с дървениците е да ги предотвратите. Ето няколко практики, които може да следвате:

 • Редовна проверка на дървата: Извършвайте редовни проверки на дървата около дома си и в градината. Така ще можете да забележите ранните признаци на дървеническа инфестация и да предприемете бързи мерки.
 • Поддръжка на дървените повърхности: Държете дървените повърхности в добро състояние, поправяйте незабавно всякакви повреди или пукнатини. Поразгледайте редовно дървените мебели и конструкции и ги ремонтирайте при необходимост.
 • Отдалечаване на хранителни източници: Дървениците са привлечени от хранителни източници като дървесни отпадъци, мъртви клони и дървени материали. Пазете околностите на дома си почистени от такива материали.

Заключение

Дървениците могат да предизвикат сериозни щети на дървените конструкции и мебели, но с правилния подход можете да се отървете от тях. В този артикул ви предоставихме ефективни методи за контрол и предотвратяване на дървениците. Прилагайте ги редовно и запазете дома си бездървеничен и защитен от този проблематичен насеком.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *