Как да почистим пералнята?

Оценете статията: post

Всеки, който притежава пералня, знае колко важно е да я поддържа в добро състояние. Редовното почистване и поддръжка на пералнята не само гарантира нейната дълготрайност, но и осигурява оптимална работа и перфектно изпиране на дрехите. В тази статия ще ви предоставим подробно ръководство за почистване на пералнята, което ще ви помогне да я поддържате в най-добър вид.

1. Предупредителни мерки и необходими материали

Пералните машини работят с електричество и вода, затова е важно да спазвате определени предпазни мерки, преди да започнете процеса на почистване. Ето някои предпазни мерки, които трябва да следвате:

 • Изключете пералнята от електрическата мрежа.
 • Затворете водозахранващия кран и изтощете водата от машината.
 • Носете предпазни ръкавици, за да защитите ръцете си от възможни химикалови вещества.

За да почистите пералнята, ще ви бъдат необходими следните материали:

 • Мека четка или кърпа
 • Почистващ препарат за перални машини (можете да използвате домашно приготвена смес от оцет и сода бикарбонат)
 • Гумени ръкавици
 • Острие или пинсета (за почистване на филтъра за капчиците)
 • Оцет или лимонов сок (за отстраняване на неприятни миризми)

2. Почистване на външната част на пералнята

Първо, започнете с почистването на външната част на пералнята. Използвайте мека четка или кърпа, за да отстраните прахта и замърсяванията от корпуса на машината. Почистете внимателно бутоните, екрана и всяка малка ъгълче, където може да се задържи мръсотия.

3. Почистване на вътрешността на пералнята

След като сте завършили с външната част, е време да се насочите към вътрешността на пералнята. Заредете машината с гореща вода и добавете почистващия препарат за перални машини. Започнете краткия цикъл на изпиране без дрехи. Това ще помогне на почистващия препарат да проникне и премахне всички мръсотии и натрупвания вътре в пералнята.

ВИЖ ОЩЕ:  Как да не се разпадат картофените кюфтета?

4. Почистване на филтъра за капчиците

Филтърът за капчиците играе важна роля в пералнята, като задържа нежеланите частици и пречиства водата. За да го почистите, намерете филтъра (обикновено се намира отстрани или отзад на пералнята) и го извадете. Използвайте острие или пинсета, за да премахнете всякакви пречки, като косми, влакна или малки предмети, които може да са се натрупали вътре.

5. Почистване на отделението за препарата за изпиране

Отделението за препарата за изпиране е често място за натрупване на мръсотия и остатъци от препарати. Извадете го от пералнята и го измийте с топла вода. Ако забележите натрупвания, използвайте четка или кърпа, за да ги отстраните. Уверете се, че отделението е напълно чисто преди да го поставите отново на място.

6. Почистване на гумената уплътнителна лента

Гумената уплътнителна лента около вратата на пералнята е място, където се задържат мръсотия и остатъци. Използвайте кърпа, навлажнена с вода и почистващ препарат, за да почистите лентата от всякакви замърсявания. Уверете се, че сте внимателни и не повреждайте гумата по време на почистването.

ВИЖ ОЩЕ:  Как да свалим кръвното?

7. Отстраняване на неприятните миризми

Ако пералнята ви излъчва неприятни миризми, можете да ги отстраните с помощта на оцет или лимонов сок. Напълнете отделението за препарата за изпиране с оцет или изцедете лимонов сок в него. Започнете кратък цикъл на изпиране без дрехи. Киселината в оцета или лимоновия сок ще помогне да се премахнат неприятните миризми и да се освежи пералнята.

8. Поддръжка на пералнята

За да запазите пералнята си в добро състояние и да я използвате продължително време, имайте предвид следните съвети за поддръжка:

 • Редовно изпълнявайте процеса на почистване, описан по-горе.
 • Използвайте правилното количество препарат за изпиране според указанията на производителя.
 • Не претоварвайте пералнята с прекалено много дрехи, тъй като това може да повлияе на нейната работа и да доведе до повреди.
 • Проверявайте и почиствайте филтъра за капчиците и отделението за препарата за изпиране на редовни интервали.
 • Разпределяйте равномерно дрехите в барабана, за да избегнете неравномерното натоварване на пералнята.

Заключение

Редовното почистване и поддръжка на пералнята е ключов фактор за нейната дълготрайност и ефективност. Следвайки нашето подробно ръководство, можете да се уверите, че пералнята ви е в добро състояние и ви осигурява перфектно изпиране на дрехите. Поддръжката на пералнята не е сложна задача и с малко грижа и внимание можете да се насладите на нейните предимства в продължение на дълъг период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *