Как да поддържаме градинските мебели?

Оценете статията: post

Градинските мебели придават уют и стил дори на най-семплата градина. Освен това ни предлагат възможност за отдих и релаксация на открито. Затова е от съществено значение да знаем как да ги поддържаме правилно. Иначе рискуваме да намалим значително техния живот и време на използване. В тази статия ще ви споделим кои са най-важните неща, които трябва да знаете за поддръжката на градински мебели и какво да гледаме, когато правим своя избор на обзавеждане за градината.

Първото и най-важно нещо при поддръжката на градинските мебели е редовното им почистване. Това трябва да се прави, независимо от материала, от който са изработени мебелите. За целта можем да използваме вода и мек сапун, като ги нанасяме с помощта на четка или гъба. Важно е да бъдем внимателни и да не нанасяме прекалено силен натиск, за да не повредим повърхността на мебелите.

Градински мебели от ратан: Имат ли нужда от специална поддръжка?

Специално внимание трябва да обърнем на градинските мебели от ратан. Те изискват по-голяма грижа, защото материалът им е по-уязвим. При почистването на такива мебели можем да използваме смес от вода и оцет. Това е естествен и ефективен начин да премахнем замърсяванията и да запазим мебелите в добро състояние. Трябва да правите разлика между полиратан и ратан, тъй като има съществено значение относно поддръжката им. Полиратанът е направен от изкуствен материал, който го прави по-малко чувствителен. Тъй като е вид пластмаса, то няма никакъв проблем да почистите градински мебели от ратан с водоструйка дори. През зимата прибирайте мебелите от ратан в гаража или на тавана. Хубаво е да ги почиствате поне 2-3 пъти в годината и след измиване да ги прибирате, докато изсъхнат.

ВИЖ ОЩЕ:  Как да намалим тсх?

Трябва ли да пазим градинските мебели от слънце

Много хора се чудят дали трябва да пазят градинските мебели от слънцето. Отговорът е да, особено ако мебелите са изработени от дърво или материали, които са податливи на избледняване. Затова е препоръчително „скрием“ мебелите под чадъри или навеси, които ще ги защитят от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Също така, трябва да вземем мерки и срещу дъжда. Дървените градински мебели могат да се повредят или изгният при прекомерна влага. Затова е необходимо да се покрият с бризент/найлон или да се приберат в закрити пространства по време на дъждовните дни.

В търговската мрежа можем да намерим много специални препарати за поддръжка на градински мебели. Те са предназначени да защитят материалите от избледняване, да ги предпазват от вредните атмосферни влияния и дори да им придадат допълнителен блясък. Преди да ги използвате обаче, внимателно прочетете указанията на опаковката.

ВИЖ ОЩЕ:  Как да слушаме БНР на живо?

Освен специални препарати, можем да използваме и домашни трикове за почистване на градински мебели. Например, комбинация от сода бикарбонат и вода може да се използва за почистване на различни повърхности. Също така, лимонов сок може да премахне петна и да освежи материалите.

В крайна сметка, поддръжката на градинските мебели е важна не само за тяхната дълготрайност, но и за нашия комфорт. Полагайки редовни и правилни грижи за нашето градинско обзавеждане, то не само ще го използваме дълго време, но и ще бъде неразличимо от ново. Честно казано градинските мебели не изискват кой знае каква поддръжка и 2-3 пъти в годината е напълно достатъчно, за да удължите максимално живота им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *