Как да изберем течност за чистачки?

Оценете статията: post

Течността за чистачки е важна част от поддръжката на вашия автомобил и може да бъде от голяма помощ по време на дъжд или лошо време. Затова е важно да използваме качествена течност за чистачки и съветваме всички начинаещи шофьори да избягват да прилагат съветите на „по-възрастните“ шофьори и да сипват само вода. Това крие своите рискове, за които ще споменем в следващите редове.

Какво е течност за чистачки?


Течността за чистачки е предназначена да ви помогне при почистването на предното стъкло на автомобила от прах, кал и други замърсявания. Тя осигурява ясна видимост при шофиране, което е от съществено значение за всеки водач на автомобил. Особено при неблагоприятни атмосферни условия. Съществуват два вида
течност за чистачки: лятна и зимна.

Зимна течност за чистачки:
През студените месеци е добре да използвате зимна течност за чистачки, която има специални добавки, за да не замръзва. Това ви позволява да поддържате функционалността на чистачките дори при ниски температури. Зимната течност за чистачки също е по-ефективна при почистване на снега и леда, които могат да се натрупат върху стъклото.

Лятна течност за чистачки:
През топлите месеци можете да използвате лятна течност за чистачки. Тя е създадена да се справя по-добре с наслагването на насекоми и други замърсявания, които са по-чести през лятото. Тази
течност за чистачки обикновено съдържа по-голям процент алкохол, който помага и за по-бързото изпаряване при високи температури. Някои хора използват само вода, когато температурите са над нулата, но не ви съветваме да го правите!

ВИЖ ОЩЕ:  Как да се освободим от газовете?

Мога ли да сипя вода вместо течност за чистачки?


Използването на обикновена вода вместо
течност за чистачки не се препоръчва. Въпреки че само с вода бихте могли да си почистите стъклото, то имайте предвид, че тя не разполага със същата защита срещу замръзване през зимата или ефективност при почистване през лятото, каквито имат специализираните течности. Освен това, вода може да остави следи по стъклото или да изсъхне по-бавно.

Къде се сипва течността за чистачки?


Течността за чистачки се сипва в отделен резервоар, който е ясно обозначен и се намира в близост до двигателя. Той има отличителна капачка, върху която се изобразява символът на чистачките. Бъдете внимателни, за да не сипете течността на грешно място и да си докарате сериозни главоболия.

ВИЖ ОЩЕ:  Как да премахнем хриповете?

Как да изберем течност за чистачки?

При избора на течност за чистачки няма значение марката на вашия автомобил. Важно е да изберете качествена течност. В магазините за автомобилни аксесоари, бензиностанции и дори в големите търговски вериги ще откриете различни марки и видове течности за чистачки. Обърнете внимание на състава им и изберете тази, които са без метанол, който е забранен от Министерството на здравеопазването за използване в битови химични препарати от 1995 година.

Опасно ли е да нямам течност за чистачки

Не е фатално, ако нямате течност за чиставки, но без нея чистачките не могат дапочистят ефективно стъклото и освен това мога да го повредят. Затова е препоръчително да проверявате нивото на течността за чистачки и да доливате редовно.

Надяваме се, че тази информация ще помогне на всички начинаещи и не само, шофьори, да изберат подходящата течност за чистачки. Проверявайте редовно нивото на течността, за да сте сигурни, че няма да останете без грам течност, ако по време на път времето се развали и атмосфертните условия станат неблагоприятни за шофиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *