Какво трябва да знаем за шарените чорапи?

Оценете статията: post

Може да прозвучи прекалено, но за къде сме без чорапи? Те са един от най-необходимите аксесоари в нашия гардероб. От топли и пуловерни чорапи през стилни и модерни чорапи до спортни и ежедневни варианти, те са неизменна част от всяко облекло. За да не ни обвините в пристрастие, все пак ще кажем, че сме против комбинацията от чорапи и джапанки или сандали на плажа!

Знаете ли кога са се появили чорапите и кой ги е измислил? Днес ще вдигнем завесата над този въпрос и ще ви просветим в дебрите на модата!

Кога са измислени чорапите?

Точната дата не е известна, но има доказателства, че те са съществували в различни форми още от Древен Рим. Дори има „рисунки“ от 5000 г. пр. н. е, на които се вижда как нашите „предци“ са били обути с нещо като чорап направено от животинска кожа. Официален документ, с който е потвърдено тяхното съществуване се появява през VIII век пр н.е., когато гръцкия поет Хезиод възпоменава т.нар. „пилой“ (чорап) в свое стихотворение.Любимите ни вълнени чорапи, които бабите ни плетат за празници или преди да дойдат студените зимни месеци са измислени в Нортъмбрия, Англия през II век.

ВИЖ ОЩЕ:  Какво трябва да знаем за аромата на парфюмите?

С времето и много етапи на развитие, през които чорапите са преминали, довели до различни видове чорапи, които познаваме днес.

Съществуват много видове чорапи, включително плътни, прозрачни, мрежести, спортни, пуловерни, ежедневни, шарени чорапи и много други. Тези различни стилове и материали позволяват на всеки човек да изпълни своите модни предпочитания и да създаде индивидуален стил. Трябва да отбележим, че през последните няколко години се забелязва известна тенденция в развитието на чорапите като моден аксесоар и много хора обръщат сериозно внимание на тази част от облеклото си! Особено актуални към момента са „шантавите“ шарени чорапи, които са в атрактивни цветове и с предизвикателни надписи, щампи и картинки.

Как да изберем чорапи

Изборът на правилните чорапи е от съществено значение. Най-важното нещо, което трябва да вземем предвид е комфорта. Важно да се чувстваме удобно докато ги използваме, тъй като в противен случай те могат да причинят сериозни неприятности като мазоли, запарявания и дори рани. Трябва да се убедим, че избраният материал е подходящ спрямо времето, сезона и дейността, за която ще ги използваме. Все пак не можем да обуем официални чорапи за костюм, за да ходим да тичаме в парка с тях…

ВИЖ ОЩЕ:  Какво представляват магнитните бури?

Могат ли чорапите да бъдат акцент в нашия аутфит?

Абсолютно! Съвременните чорапи могат да бъдат отличен начин да изразим нашата индивидуалност и креативност. Както споменахме вече – на пазара има страшно много разнообразие от класически и шарени чорапи, с които да изразим себе си пред света, без да се натрапваме!

Ако все още не сте се убедили в „силата на чорапите“,  ето няколко причини да ги използвате като „акцент“ към аутфита. Чорапите могат едновременно да ни осигурят топлина и комфорт по време на студените дни и същевременно с това да привлекат вниманието на околните, ако изберете някой по-екстравагантен модел. Разбира се, че в гардероба си трябва да имате и класически чорапи, както и такива за по-официални поводи, с които да придадете естествен завършен на цялостното си облекло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *